Hoe de cloud je grenzen letterlijk verlegt

In tegenstelling tot mensen, goederen en diensten is het internet niet gebonden aan grenzen. Je kunt vanuit Nederland net zo makkelijk een website openen uit India, als eentje uit Nederland. Deze vrijheid van communicatie en informatie is uniek in de geschiedenis. En hetzelfde geldt voor de commerciƫle mogelijkheden die grenzeloos internet biedt. Zeker met de nieuwe cloudtoepassingen is het mogelijk om tegen lage kosten en met relatief weinig inspanning je (online) bedrijf tot ver over de grens te laten groeien.

De laatste jaren is veel in positieve zin veranderd als het gaat over grenzeloos online kopen. In deze blog kijken we naar de drie belangrijkste struikelblokken en naar de oplossing die de cloud daarvoor biedt.

1.Valuta

Op straat zijn we niet anders gewend dan dat geld in ieder land verschillend is. Euro’s, Dollars, Yens en Roebels zijn online echter vooral vervelend. Als Nederlandse ondernemer wil je graag in euro’s worden betaald. Heb je een klant uit Japan, dan betaald die zijn bank in Yens, waarna zijn bank als het ware euro`s koopt van dat geld en die vervolgens overmaakt naar jouw rekening. Helaas rekent vrijwel iedere bank daarvoor een fiks tarief. Via de cloud is het nu mogelijk om heel makkelijk online betaaldiensten op jouw site, of in je app te integreren. Het gaat dan bijvoorbeeld om Paypal of Stripe (waar ook Ideal onder valt). Klanten kunnen steeds makkelijker op hun eigen manier betalen, waarna deze betaalreuzen het bedrag tegen een veel kleinere vergoeding in euro’s op jouw rekening zetten.

2. Taal

Ook taal is een groot struikelblok voor internationaal ondernemen. Engels wordt steeds gangbaarder, maar het grootste gedeelte van de wereldbevolking is al blij als ze hun eigen taal kunnen lezen en schrijven. Vertaalapps, zoals Google Translate worden echter steeds beter. Niet goed genoeg om er je website achteloos mee te vertalen, maar wel om te kunnen mailen naar klanten uit exotische landen, met even exotische talen.

3. Wetgeving

Iedere ondernemer is de afgelopen maanden doodgegooid met berichten over de AVG/GDPR. Juist de invoering van deze wetgeving heeft echter veel goeds voortgebracht als het gaat om het standaardiseren van de cloud op het gebied van privacy wetgeving. Zowel Zoho als Google hebben namelijk de nieuwe Europese standaard aangegrepen om die niet alleen voor Nederland en Europa, maar ook wereldwijd tot veiligheidsstandaard te maken. Het zorgt ervoor dat je met de persoonsgegevens van een Italiaan hetzelfde kunt omgaan als met die van een Nederlander. En dat scheelt natuurlijk heel veel werk.

Alles bij elkaar zorgt de cloud er dus voor dat je makkelijker dan ooit internationaal actief kunt worden met je bedrijf. Ook als MKB`er. Wil je meer weten? Neem dan snel contact met ons op!