Waarom de werkplek van 21e eeuw flexibel is én digitaal
Als je in de supermarkt loopt, zou je zeggen dat globalisatie een prachtig gegeven is. Je kunt kiwi`s kopen uit Nieuw-Zeeland, sinaasappels uit Spanje en dadels uit Turkije. Als je op google ‘telefoon kopen’ intypt kun je kiezen uit duizenden webshops uit landen die de hele wereld omspannen. Als je vervolgens ‘glazenwasser’ of ‘loodgieter’ intypt kun je kiezen uit enorme aantallen bedrijven die je ruiten weer schoon willen maken en je toilet kunnen ontstoppen. Hartstikke mooi natuurlijk voor de consument, maar een enorme uitdaging voor de fabrikant of dienstverlener. Met zoveel (online) concurrentie verdampen de marges en wordt het steeds moeilijker om nog op te vallen. En zelfs als je iets nieuws weet te verzinnen, wordt dit vaak snel overgenomen door je concurrent. Online is namelijk alles zichtbaar. In zo’n snelle en harde markt wordt het steeds belangrijker om je bedrijfsmodel snel aan te kunnen passen om concurrerend te blijven. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Een belemmerend systeem
Innovatie en verandering gaan tegenwoordig steeds sneller. Ben je er op tijd bij, dan loop je binnen. Mis je de boot, dan mis je hem ook goed. Een belangrijke voorwaarde om online flexibel te kunnen werken is het achterliggende systeem waarmee je werkt. Tot een aantal jaar geleden waren dat vaste programma`s die je zo liet programmeren dat ze geschikt waren voor één doel. Bijvoorbeeld het online verkopen van telefoons. Merk je echter dat het veel voordeliger is om aan huis telefoons te repareren, dan is je systeem in één klap waardeloos. Dat leidt tot een enorme afschrijving, plus een bijbehorende grote investering. Voor veel bedrijven is dat een (te) grote drempel, waardoor het systeem die innovativiteit in de weg zit.
Flexibiliteit door te werken in de cloud
Er is echter een oplossing voor: je systeem verplaatsen naar de cloud. Via ondermeer Zoho of Google is het mogelijk om een selectie te maken uit online apps die je kunt gebruiken om je bedrijf te runnen. Bijvoorbeeld een app voor projectmanagement of een app voor administratie of logistiek. Dit heeft een aantal bekende voordelen. Zo kun je de apps integreren. Je kunt bijvoorbeeld in de projectapp aangeven hoeveel uur je iemand hebt ingehuurd, waarna automatisch de administratie dit verwerkt in de factuur. Ook als het gaat om de privacy van je gegevens zijn cloudsystemen een stuk veiliger. Veel van de bedrijven die online diensten aanbieden, investeren enorme bedragen in beveiliging van data. Maar misschien wel het grootste voordeel is dus de flexibiliteit. Groeit je bedrijf, of wil je het helemaal over een andere boeg gooien, dan selecteer je gewoon wat andere apps om te gebruiken. Op die manier kun je ook in de 21e eeuw de concurrentie aan en bespaar je een hoop tijd en geld.